Обстъргване и калиброване

Калиброваните стоманени профили с кръгло сечение се произвеждат чрез студено изтегляне или обстъргване и калибриране на горещо валцувана стомана. Калибрирането е процедура, която подобрява точността на размерите на горещовалцуваните продукти, подобрява качеството на формата и повърхността и подобряване на физико-механичните свойства на стоманата вследствие на механично уякчаване (наклеп). За максимална точност на калибрирането на стоманата се използват допълнително шлайфане, полиране и други подходящи обработки, които намаляват грапавостта на повърхността.
  Калиброваните профили се използват основно при стругово автоматно производство и при студено щамповане на детайли, валове, оси, шпиндели, зъбни колела, цилиндри, втулки, болтове, гайки и др.

     Обстъргването се извършва на безцентрови стругове със специално предназначение за груба и фина обработка на външната повърхност на пръти и тръби с висока ефективност. Машината позволява не само бързо отстраняване на обезвъглероденият слой, пукнатини, ръжда и други несъвършенства по прътите, но и постигане на висока точност, особено при обработка на дълги пръти. Принципът на действие се основава на въртенето на многоножова главата  и транслационното подаване на детайла, осъществявано от бутащи и насочващи ролки. При оборудване с механизъм за зареждане и разтоварване се постига полуавтоматичен режим на работа.
   Калибриращата машина е вид преса на която работната и част са два въртящи се вала(единият бъчвообразен,другият седловиден), разположени под ъгъл един спрямо друг. При подаване на пръта, валовете го пресоват,завъртат и му придават постъпателно движение. Странично се ограничава с две плочи от по мек материал.

 Фирма ‘‘Ангел Стоилов – 96‘‘АД, разполага с

     I.        Обстъргваща линия на прътов материал  CBX-80M – с възможност за обработка от Ф27 (мин.Ф25,2 h9) до Ф78 (макс. Ф75 h10), съгласно EN 10278, EN 10277.

      минимална дължина на изходната заготовка 3000мм. (съгласно EN 10204)
      максимална дължина на изходната заготовка- 7200мм.  (съгласно EN 10204)

 

    II.        Валцоваща (калибрираща) линия за прътов материал MIC80 – с възможност за обработка от Ф27 (мин.Ф25,2 h9) до Ф78 (макс. Ф75 h10), съгласно EN 10278, EN 10277.

       минимална дължина на изходната заготовка 3000мм. (съгласно EN 10204)
 –   
максимална дължина на изходната заготовка – 7200мм.  (съгласно EN 10204)