Рязане на прътов материал

     

Рязане на прътов материал, тръби и профили

     Сортовият и фасонен прокат, безшевните тръби и студено формованите кухи профили  се произвеждат обикновено на дължина 6 или 12 метра. За нуждите на потребителите те се режат (разкрояват) на детайли или заготовки с по малка дължина. Намаляването на размера на плътни и кухи метални детайли, тръби и профили обикновено е заготвителна операция преди последващата им механична обработка, заваряване, коване и други процеси в металообработването.

     Рязането с лентоотрезни или дискоотрезни машини се счита за един от най-простите, ефективни и висококачествени методи за обработка. Сред значителните предимства в сравнение с други видове рязане на метал може да се отбележи непрекъснатостта на процеса на рязане, чисто, равномерно рязане, липса на деформации на материала, минимални загуби на метал по време на рязане, точност на обработка на продукта. Позволяват единично или пакетно перпендикулярно рязане, както и рязане под различни ъгли. При тях рязането е процес на студена обработка, при който режещия ръб на инструмента преодолява съпротивлението на материала в резултат на което се отделят стружки и се образува срез.

     В зависимост от задвижването отрезните машини могат да бъдат механични, електромеханични или хидравлични, а според конструкцията – вертикални и хоризонтални, с наклонена или паралелна рама , колонни и др. Според степента на автоматизация отрезните машини са ръчни, полуавтоматични и изцяло автоматизирани.. Използват се в единичното, серийно и масово производство.

   Фирма ‘’Ангел Стоилов 96’’ АД, разполага с широка гама лентоотрезни машини ‘‘КАСТО ‘‘, ‘‘СИЛОМА ‘‘, ‘‘ЕМИ ‘‘и др.

 

  •  

Параметри за рязане:

– кръг –   до 800мм;

– тръба –  до 800мм. 

– квадрат –  до 800х800мм.

– шина –  до 800х1000мм.